Willie Harcourt-Cooze’s Cloud Forest Chocolate Cake – #CakeSliceBakers/Bolo de chocolate com farinha de amêndoa

I inaugurate my participation in the group Cakeslicebakers on our June cake from World Class Cakes by Roger Pizey with this delicious chocolate cake.

I Chose this cake out of the 4 options, because I immediatly identified myself with the Chief’s passion for chocolate. I love chocolate so much!!! In fact everyone who love chocolate will absolutely be in love with this cake, specialy because it’s main ingredient is chocolate with 100% of cocoa. Unfortunately, I baked the cake with only 70%cocoa because here in Portugal it is very difficult to get 100% cocoa and when you manage to get it ends up being very expensive.

I loved baking this cake and I loved eating it as well, and so did my family and friends. Definitely a cake to repeat!!IMG_1982-2

Recipe – serves 12

For the cake

  • 6 + 1/2oz 70% or more chocolate, finely grated
  • 1 cup (2sticks) butter
  • 6 eggs
  • 1/4 cup light brown sugar
  • 2/3 cup superfine sugar
  • 1 cup ground almonds

For the frosting

  • 1 cup heavy cream
  • 1/4 de cup and 2 tbsp superfine sugar
  • 3oz 70% or more chocolate, finely grated

Make the cake

  1. Preheat the oven to 325ºF, and grease and line a 10in springform cake pan with parchment paper.
  2. Melt the chocolate and butter together in a heatproof bowl set over a pan of gently simmering water. Remove from the heat and set aside.
  3. Beat the eggs with the sugars in a large bowl until pale and doubled in volume.
  4. Stir in the melted chocolate and butter batter, then carefully fold in the ground almonds until evenly mixed through.
  5. Tip the batter into prepared cake pan and bake it for 35 minutes, or until slightly risen and a toothpick inserted into the center comes clean.
  6. Remove from the oven and leave in the pan on a wire to cool.

Make the frosting

  1. Put the cream and sugar in a pan over a low heat and bring just to the point of boiling. Remove from the heat and stir in the grated chocolate until melted and evenly mixed through. Set aside to cool.

To assemble

  1. When the cake is completely cold, remove the parchement paper, place on a serving plate or cake board and spread the cooled frosting evenly over the top and sides.
  2. Keep at room temperature until ready to serve. Don’t store in the refrigerator as the cake and frosting can become too hard.

IMG_2016-2

XOXO

Ana


Antes de mais nada gostaria de explicar a razão porque este post aparece primeiro em Inglês. Desde este mês de Junho que faço parte de um grupo chamado cakes slice bakers onde uma vez por mês fazemos um bolo de 4  bolos que nos é dada a escolher de um livro de bolos que é eleito anualmente. Este ano o livro chama-se World Class Cakes de Roger Pizey. 

Como é um grupo internacional a língua instituída é o Inglês.

Assim para este mês das 4 escolhas que me foram dadas, saltou-me logo á vista este maravilhoso bolo de chocolate que aconselho a todos os amantes de chocolate. O seu autor, o Chefe Willie Harcourt-Cooze também ele um grande amante de chocolate, comprou uma fazenda de cacau na Venezuela e montou uma fábrica artesanal de cacau. Este bolo foi o primeiro a ser feito com o cacau da sua fábrica, com o açúcar que lhe foi oferecido por um fazendeiro de plantação de cana de açúcar e alguma farinha de amêndoa e ovos.IMG_1984-2

Receita – 12 pessoas – forma de fundo movível 25cm

Ingredientes

Bolo

  • 200g de chocolate a 70% de cacau*
  • 220g de manteiga sem sal
  • 6 ovos
  • 35g de açúcar moreno
  • 160g de açúcar fino*
  • 90g de farinha de amêndoa

Creme

  • 200ml de natas
  • 70g de açúcar fino
  • 120g de chocolate a 70% de cacau

Preparação

  1. Aquecer o forno 160ºC, untar uma forma com fundo amovível e forrar o seu fundo com papel vegetal.
  2. Derreter em banho maria o chocolate com a manteiga. Quando o chocolate estiver derretido tirar do lume e reservar.
  3. Bater os ovos com o açúcar na batedeira com a ponta de varas até os ovos dobrarem de volume.IMG_1977
  4. Cuidadosamente para não tirar o ar aos ovos, deitar o chocolate derretido e a farinha de amêndoa e incorporar*.
  5. Deitar a massa na forma já preparada e levar ao forno +/- 35 minutos ou quando espetar o palito este sair limpo.
  6. Retirar do forno e deixar na forma até arrefecer.
  7. Entretanto fazer o creme. Pôr as natas e o açúcar numa panela levar ao lume até as natas estarem quase a ferver. enquanto isso ponha o chocolate partido aos bocados numa tigela. Deite então as natas e mexa até ficar tudo incorporado. Nesta altura o creme ainda estará liquido, tem que deixar arrefecer, até ficar com a consistência para barrar. Nunca menos 30 minutos.
  8. Quando o bolo estiver completamente frio e o chocolate na consistência certa, colocar cuidadosamente o bolo no prato e espalhar o creme no topo e nos lados do bolo.
  9. Manter o bolo á temperatura ambiente até servir porque se o coloca no frigorífico o bolo e o creme vão ficar duros.

Bom apetite!

Beijos e abraços

Notas:

Na receita original é dado o chocolate com 100% de cacau. No caso de conseguirem arranjar o peso será 185 gramas.

Pulverizei o açúcar normal no robot de cozinha para este ficar um pouco mais fino.

* Como eu costumo fazer: com uma colher grande, aquelas de servir comida, misturo os ingredientes sempre debaixo para cima com movimentos amplos para tirar o menos ar possível á mistura. 

 

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9 thoughts on “Willie Harcourt-Cooze’s Cloud Forest Chocolate Cake – #CakeSliceBakers/Bolo de chocolate com farinha de amêndoa

  1. Welcome Ana to the Cake Slice Bakers. We are so happy to have you baking along with us, and what an amazing cake you have started with. It looks delicious and makes me want to reach through the screen and grab a piece to enjoy.

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    1. I did it! You were right the process was easy to do. I’m glad you like my cake. I’m looking forward to start baking the next cake😉. By the way I love your pie is so beautiful and the lemon slices on top made it looks great.
      Xoxo💋
      Ana

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  2. A Big Welcome To The Cake Slice Bakers, Ana!! What a lovely cake to kick off your journey with us! There is only two of us at home and hubby is not found of chocolate hence I mostly go for other flavors. I have followed Willie Harcourt-Cooze’s chocolate series on TV sometime back and enjoyed his story very much. You did a good job with his chocolate cloud cake!

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